Asbesti ja arkijärki

Vanhat rakennusmalliset muuntamot on syytä asbestikartoittaa. Pinnoitteiden ja muiden rakennusmateriaalien tunnistaminen vaatii erityistä ammattitaitoa.

Asbesti on vaarallista ja salakavalaa. Asbesti on aiheuttanut liikaa tuskaa ja inhimillistä kärsimystä. Kohtaloita, joista kuullessa mieli synkkenee, silmäkulma kostuu ja sielun syvyyksistä nousee myötätunnon ja vääryyden kokemusten ryydittämä raskas painolasti.

Asbesti on aine, johon on suhtauduttava vakavasti. Ehdottoman vakavasti!

Vakavasti suhtautuminen ei kuitenkaan saa tarkoita sitä, että suhtautuminen tulisi olla vainoharhaista tai yliampuvaa.

Uuden asbestisäädännön tultua voimaan 1.1.2016 on käytännön toimintaohjeita mietitty, laadittu, muutettu ja täsmennetty monella taholla. Valvovalla viranomaisella on tuskainen työ miettiä, miten käytännössä saadaan yhdistettyä selkeä yhtenäinen valvontalinjaus, tapauskohtainen soveltaminen, vastuun antaminen työstä vastaaville sekä laitettua kuriin tarkoituksellisesti vilpilliset toimijat.

Ongelma on kovin tuttu. Tulisiko toimintaohjeen olla:

 • Vaihtoehto 1: Yksinkertainen ja selkeä
  Esimerkiksi: ”Purettavien materiaalien asbestipitoisuus tulee etukäteen selvittää kaikissa rakennuksissa, jotka ovat valmistuneet ennen vuotta 1994 ja purkutöitä ei saa aloittaa ennen asbestikartoitusta”.

Helppo ymmärtää, selkeä valvoa, mutta tuskainen ja kallis toteuttaa. Kritiikki kohdistuu etenkin siihen, että miksi resursseja on tuhlattava täysin tarpeettomiin kartoituksiin. Selkeä malli, johon arkijärki ei liiaksi pääse jättämään sormenjälkiään.

 • Vaihtoehto 2: Tilanteen mukaan sovellettavissa
  Esimerkiksi: ”Ennen rakenteiden purkua tulee selvittää sisältävätkö purettavat rakenteet asbestia. Vastuu asian selvittämisestä on rakennuttajalla. Rakennuttajan on tarvittaessa käytettävä selvitystyössä asiantuntijoita.”

Käytännön työtä selkeyttävä vaihtoehto. Vastuulliset toimijat tunnistavat vaarattomat kohteet sekä selvityttävät kartoitusta vaativat tilanteet asiantuntijoilla. Ongelmina ovat valvonnan vaikeus ja pelko vilpillisestä toiminnasta. Vilpilliseen toimitaan puuttuminen hankaloituu selvästi, kun määritelmä on epämääräinen ja rakennuttajalla on mahdollisuus käyttää omaa harkintaa.

Kumpi linja pitäisi valita?

Arkijärki vai yksinkertaisuus? Itse valitsisin arkijärjen – tai kompromissin, joka olisi vahvasti arkijärjen puolella.

Riittääkö kartoitukseksi se, että sähköasentaja kurkistaa kaappiin ja toteaa onko taustana asbestilevyä. Voidaanko asentajan ammattitaitoon luottaa, vai onko virallisen asbestikartoittajan suoritettava kaappiin kurkistus.

Tiedän, että valinta aiheuttaa myös paljon tuskaisiakin asioita.

 • Vastuu siirtyy vapauden myötä voimakkaammin viranomaisilta rakennuttajille
 • Käytännön tilanteisiin on vastuuhenkilön otettava kantaa – tapauskohtaisesti
 • Asioita on selvitettävä, on osattava, on hallittava ja on tiedettävä
 • Vilpilliseen toimintaan on viranomaisten hankalampi puuttua

Silti valitsen arkijärjen. Siitäkin huolimatta, että vapaus mahdollistaa vilpillisyyttä. Aina joukoistamme löytyy niitä, joiden mielestä säännöt on tehty rikottaviksi ja terveys on tehty tuhottavaksi. Heidän kiinni saaminen ja kuriin laittaminen ei kuitenkaan saa liiaksi estää järkevää toimintaa.

Ota kantaa – vaikuta Toimialan asbestityöt -ohjeeseen

Asbestityön osalta tätä keskustelua ja pohdintaa käydään juuri nyt. Eri toimijoilla on asiasta omat käsityksensä – moni vielä miettii ja punnitsee kantaansa.

Mikä on sinun kantasi? Keskustelu ja vaikuttaminen käyvät nyt vilkkaina. Viranomaiset kuuntelevat ja muodostavat omaa kantaansa. Etujärjestöt pohtivat ja vaikuttavat.

Verkostoalan Vertaisryhmä on toimialan kannalta pohtinut asiaa yhdessä viranomaisten kanssa. Luonnos toimialan asbestityöohjeesta on parhaillaan vapaasti kommentoitavissa.

Lue ja vaikuta. Onko ohjeluonnoksessa arkijärki ja yksinkertaisuus jo löytäneet toisensa?

Ohjeluonnos >>

Lue myös:
Merilampi Oy, Tuliko asbestikartoitus pakolliseksi uuden asbestilainsäädännön myötä?

Kirjoittajasta

Ari Uotila
Ari Uotila

Työturvallisuusohjeiston, Lakiseurannan, Vertaisryhmän, Perehdytystuen tuotepäällikkö

2 kommenttia

Jätä kommentti
 • Pienen asbestityön määrittämisessä tulee kentällä vaikeuksia, koska jokaisella määrittäjällä on erilainen näkemys pientyöstä.
  Tulisi paremmin rajoittaa / selkeyttää määritteitä, jolla vähennettäisi tulkinta eroja ko. kohteesta.

  • Juuri näin. Selkeyttä ja yhtenäisiä tulkintoja tarvitaan niin työkohteissa työskenneltäessä kuin toisaalta viranomaisten valvontaankin. Toimialan yhteinen ohjeistus parhaimmillaan helpottaa ja selkeyttää käytännön tekemistä ja vähentää epätietoisuutta.

   Ohjeluonnokseen olisikin hyvä saada mahdollisimman paljon käytännön tekijöiden oivallisia ja konkreettisia havaintoja käytännössä eteen tulleista tilanteista, epätietoisuuksista tai muista pohdinnoista. Niiden kautta on mahdollista löytää ja muodostaa valmiita kannanottoja ja ratkaisuja sekä kirjatta ne yhteiseen ohjeeseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

© 2016 HeadPower Oy

%d bloggaajaa tykkää tästä: